Закон і Бізнес


Демократический совет

ССУ определилась, как стать ближе к коллегам на местах


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
Надежда МУЗЛОВА
5630

На первом заседании Совет судей сформировал комитеты и избрал их руководителей. Предыдущие собеседования обусловили достаточно легкий ход голосования. Однако избрать замести теля председателя ССУ не смог.


Роздуми до засідання

Першим на порядку денному засідання РСУ значилося обрання заступника голови. Та, як з’ясувалося, голоси членів ради розділилися майже навпіл. Аби не займатися перетягуванням каната, вирішили відкласти це питання до наступного разу, коли краще знатимуть один одного.

Для початку роботи самої ради головне — затвердити структуру, обрати керівників і склад комітетів. Протягом попередніх двох тижнів визначились із основними напрямами — 7 підрозділів по 4 судді у кожному. Із цим питань не виникло.

Далі — вибори очільників комітетів. За тиждень до засідання голова РСУ Олег Ткачук просив колег висловитися, кому яка робота ближча, цікавіша або відповідає професійній спеціалізації і кого вони бачать керівниками комітетів. З голосування й почали.

Права, незалежність і самоврядування

Комітет з питань статусу суддів і дотримання прав працівників судів опікуватиметься не лише проблемами законників, але й правами та умовами роботи працівників апарату. Головою підрозділу одноголосно обрали Галину Діброву з Одеського апеляційного господарського суду.

Аби визначитись із напрямами роботи, члени РСУ аналізували, скільки звернень і якого змісту надходить до ради. Найактуальнішою виявилася тема незалежності. Для неї передбачили окремий комітет.

Тут буде багато роботи і потрібна допомога колег — наголосили судді. «Хочеться, щоб головою була людина, яка працює в суді першої інстанції, — зауважив О.Ткачук. — Адже найбільше гострих питань — саме в цій ланці». Отже, очільником комітету з питань забезпечення незалежності суддів обрали Олену Журавську з Деснянського районного суду м.Києва.

Що стосується комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, то до його обов’язків уходить співпраця зі зборами законників різних рівнів. Крім того, цей підрозділ має долучитися до контролю апеляційних установ першої інстанції й вирішення питання щодо охорони судів. Одностайно його очільником обрали суддю Верховного Суду Володимира Кравчука.

Власність і зовнішні зв’язки

Пожартували й обрали — так визначилися з головою комітету з питань матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів. Члени ради вирішили: цей підрозділ має очолювати законник з досвідом розгляду кримінальних справ, який знається на питаннях власності та охорони права на неї. І обрали головою суддю Кримінального касаційного суду Віктора Остапука, який до того ж має досвід роботи головою і заступником голови місцевого суду.

Комітет з питань співпраці з державними, громадськими організаціями, засобами масової інформації очолив сам О.Ткачук. Як він зазначив, таку співпрацю почав ще до обрання: зустрічався з керівниками Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів та громадської ради доброчесності. Пропонуючи свою кандидатуру, наголосив: якщо колеги вважають це недоречним — готовий зняти.

Нагадаємо, що його попередниця Валентина Сімоненко не очолювала жодного комітету, цілком зосередившись на керівництві радою.

Чимало дискусій, за словами О.Ткачука, точилося довкола комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями. Проте зійшлися на кандидатурі судді Фастівського міськрайонного суду Київської області Вадима Бутенка.

«Гарячий» комітет

Єдиний підрозділ, з приводу якого виникли запальні суперечки, — це комітет з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів. Кілька років у цій сфері працюють суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Інна Плахтій та суддя Шевченківського районного суду м.Чернівців Вікторія Чебан.

Ще напередодні засідання була погоджена кандидатура В.Чебан. Проте вранці перед голосуванням думки змінилися. Численні звернення громадян, багато дискусійних і непростих питань, необхідність проводити засідання голів комітетів щотижня або що два тижні — все це потребує голову комітету, який працює в Києві.

Тому замість В.Чебан запропонували представника Верховного Суду Єгора Краснова. Для декого із членів ради така заміна була не вельми приємним сюрпризом. За їхніми словами, всі матеріали і пропозиції щодо запобігання корупції та дотримання етичних норм напрацьовані саме В.Чебан. Тож вона і має займатися цією роботою.

До дискусії долучився щойно обраний голова «міжнародного» комітету В.Бутенко. Він вирішив учинити, як лицар: запропонував дамі свою посаду. Внаслідок чого члени РСУ розгубилися. Вихід із ситуації знайшла сама В.Чебан, заявивши, що зацікавлена у зміні спеціалізації й готова приєднатися до команди В.Бутенка. Аби не заплутати голосування, очільником комітету із запобігання корупції обрали Є.Краснова.

Робота починається

На етапі консультацій щодо розподілу членів ради по комітетах не було суперечок, повідомив голова РСУ. Але вони виникли на засіданні.

По-перше, В.Чебан мала перейти в комітет з міжнародної співпраці. Але трьох фахівців замало, щоб боротись із корупцією та стежити за етикою. По-друге, про зміну позиції заявили ще кілька суддів, що також могло «знекровити» інші напрями роботи. Після доволі спокійних переговорів і кількох рокіровок «міжнародний» отримав п’ятьох членів, уключаючи В.Чебан. А «матеріально-побутовий» — трьох, які з навантаженням повинні впоратися. Решта — по чотири разом з головою.

Члени РСУ також вирішили якомога більше засідань проводити у регіонах, щоб бути ближчими до виборців, суддів першої ланки. Для більш тісної роботи О.Ткачук запропонував призначити відповідальних за кожну область. Вони мають не лише готувати матеріали до таких зустрічей, але й спілкуватися з колегами на місцях, представляти їхні інтереси на засіданнях.

Одразу постали запитання: як це має бути організовано і чи не достатньо письмового звернення до ради та надання пропозицій навіть у вигляді готових рішень? «Але це забирає багато часу, — пролунав контраргумент, — іноді достатньо консультації, яку можна отримати значно оперативніше через суддю — представника в РСУ».

Тож вирішили: «організаційно-кадровий» комітет за тиждень опрацює модель роботи із суддями на місцях. А поки що за кожним регіоном закріпили відповідального.

Наступне засідання рада планує провести 20 квітня. Та нові ініціативи потребують перевірки на практиці, також необхідно обрати заступника голови РСУ, обсяги роботи у зв’язку з реформою зростають. Тож законники хочуть провести зустріч раніше — через два-три тижні. Коли саме — вирішуватимуть голови комітетів.