Закон і Бізнес


Уведомление без адреса

Вызов в суд лица, чье местонахождение неизвестно, возможен только через Интернет


№4 (1354) 27.01—02.02.2018
ВИЛЕН ВЕРЕМКО
35294

По новому Гражданскому процессуальному кодексу, участники процесса, которых невозможно найти, чтобы вызвать в суд, уведомляются об этом через официальный сайт, а не газету. Правда, могут быть внесены изменения, чтобы не нарушать права тех, кто до сих пор не имеет возможности пользоваться современными технологиями.


Спірна норма

Про це говорили під час робочої зустрічі керівництва Касаційного цивільного суду із представниками апеляційних судів. Секретар Пленуму Верховного Суду, секретар першої судової палати КЦС Дмитро Луспеник зазначив, що всі судді уважно вивчили новели. Однак можливе різне бачення тих чи інших питань, тому зустріч має відбуватися у формі діалогу та обміну думками.

Одне із запитань, що ставилось у листах суддів до КЦС: як викликати учасників процесу, місце проживання яких невідоме, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи?

Відповідно до ч.11 ст.128 ЦПК такі особи викликаються через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади. А згідно із ч.12 даної статті порядок публікації оголошень на сайті визначається Положенням про ЄСІТС, яка наразі не працює.

Суддям життя не ускладнить

Суддя КЦС Віктор Стрільчук, аналізуючи норми, дійшов висновку, що сьогодні неможливо викликати особу, місце проживання якої невідоме, через друковану пресу, як це було раніше. І єдина можливість — оголошення на офіційному веб-сайті судової влади. «Думаю, це не ускладнить життя суддям. Не потрібно укладати угоду зі ЗМІ, слід лише зробити оголошення на офіційному сайті», — сказав він.

Д.Луспеник додав, що розд.15 «Перехідних положень» кодексу не містить жодного застереження, що до початку роботи ЄСІТС можна якимось іншим чином викликати особу. Але є положення про те, що цей виклик здійснюється в порядку, визначеному ДСАУ. Він звернув увагу на п.15.8 розділу, де встановлено, що оприлюднення визначеної кодексом інформації щодо справи на веб-порталі судової влади здійснюється в порядку, передбаченому Положенням про автоматизовану систему документообігу суду. 

Особливого погіршення немає

«В деяких регіонах люди не мають доступу до Інтернету, і вони не зможуть дізнатися, що є учасниками процесу. Ми ж не можемо повністю відмовитися від друкованих ЗМІ, бо порушуватимемо права громадян?» — пролунало запитання представника апеляції.

Д.Луспеник зазначив, що згадана норма не виключає традиційних викликів до суду. А щодо осіб, місце-знаходження яких невідоме, сказав: у ЦПК немає норми про виклик через друковані ЗМІ, а суд не може діяти всупереч закону.

В.Стрільчук погодився, що зауваження про неможливість порушення прав людини слушне. Однак порівняв способи виклику особи, місце проживання якої невідоме, через друковану пресу та Інтернет. «І де гарантія, що людина прочитає газету або оголошення на веб-сайті?» — запитав він. Звісно, сама особа може не побачити оголошення, але його прочитають знайомі чи родичі та сповістять її. Однак те саме може бути й з оголошенням на сайті. Тому особливого погіршення становища особи, місце проживання якої невідоме, порівняно зі старим кодексом не відбулося.

Можливо, слід змінити закон

Втім, Д.Луспеник припустив, що знадобляться доповнення до «Перехідних положень» кодексу щодо оголошень у ЗМІ, доки запрацює електронна система. І порадив суддям стежити за роботою Пленуму ВС, при якому створений спеціальний «комітет із кодексів», що напрацьовує пропозиції з приводу вдосконалення процесуального законодавства. До нього увійшли представники всіх касаційних судів, у тому числі цивільного.

Керівництво КЦС запевнило, що всі питання, порушені в листах суддів, будуть опрацьовані й передані суб’єктам законодавчої ініціативи для прийняття подальших рішень. «Але в будь-якому разі не можуть бути порушені права людини. Вона має знати про те, що слухається її справа», — підсумував секретар Пленуму ВС.

Також він звернув увагу, що чинним ЦПК передбачена гарантія перегляду заочного рішення. І запевнив, що людині, яку з тих чи інших причин не повідомили про розгляд справи, в якій вона є учасником, завжди буде поновлено строк оскарження рішення.