Закон і Бізнес


Скоро сказка сказывается…

Педалирование темы антикоррупционного суда мешает реализации уже запущенной реформы


Олександр Водянніков (крайній зліва) побачив «пінг-понг» між Президентом і парламентом у питанні розроблення законопроекту про антикорупційний суд.

№49 (1347) 16.12—22.12.2017
ИВАН ГРИГОРЬЕВ
4984

Представители Национального антикоррупционного бюро, Высшей квалификационной комиссии судей, международных организаций поддерживают создание Высшего антикоррупционного суда. Однако скептически относятся к обещаниям власти создать его в ближайшем будущем. На это есть как субъективные, так и объективные причины.


Великий спротив

Виступаючи на міжнародній конференції «Головні виклики в боротьбі з корупцією в Україні», організованій координатором проектів ОБСЄ в Україні та «Транспаренсі інтернешнл Україна», керівник юридичного управління НАБ Ігор Ярчак поскаржився, що сьогодні слухання в судах затягується. Із 97 справ розглянуто 16, причому в усіх випадках ідеться про визнання винуватості та угоду з прокурором. У бюро вважають, що так відбувається через відсутність мотивації в суддів, які не хочуть розглядати складні та об’ємні справи. Проте головна причина — брак законників, що є наслідком реформи.

НАБ очікує створення спеціалізованого суду, втім, там відзначають «дуже великий спротив певних вищих державних посадових осіб». Поява суду лише анонсується, але далі справа не рухається.

Крім того, головний юрист бюро поскаржився на останні зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу, які обмежують повноваження детективів та ускладнюють їхню роботу. Зокрема, «антикорупціонерам» не подобається норма щодо недопустимості доказів, зібраних із порушенням процедури, бо це, мовляв, дасть можливість злочинцям уникнути покарання.

Треба розраховувати сили

Не дуже вірить у появу нового суду найближчим часом і член ВККС Андрій Козлов. Однак не тільки через відсутність політичної волі, але й з об’єктивних причин. Також дискусійною є ідея залучення до добору міжнародних експертів.

Як зазначив національний радник з юридичних питань координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков, Венеціанська комісія у своєму висновку досить обтічно висловилась із цього питання. Водночас є бажання міжнародних донорів на перехідний період долучити до складу ВККС контрольованих ними осіб.

А.Козлов запевнив, що комісія виконуватиме будь-яке рішення, прийняте парламентом. Водночас, на його думку, залучення міжнародних експертів допомогло б розвантажити її роботу.

Наступного року планується провести кваліфоцінювання 2000—3000 суддів, кваліфікаційний іспит для 700 кандидатів до місцевих судів. До того ж треба займатися відрядженнями, конкурсом до Вищого суду з питань інтелектуальної власності тощо.

«Ми не маємо виголошувати гасла, які не справдяться», — сказав А.Козлов.

Готуй сани влітку

Він переконаний, що ідея залучення міжнародних експертів гарна. Утім, треба подумати, як її реалізувати. Наприклад, 16 членів ВККС займають усі кабінети, для нових людей потрібні додаткові приміщення.

Вочевидь, іноземці спілкуватимуться англійською. Проте нею володіє меншість працівників секретаріату. Тож необхідно подумати про кваліфікованих перекладачів.

Понад рік обговорюються вимоги до антикорупційних суддів, і «прогресу поки немає». Тим часом законом передбачені певні вимоги до членів ВККС. А чи треба визначати якісь спеціальні вимоги до міжнародних експертів, які обиратимуть українських суддів? Адже від нового суду очікують не лише доброчесності. Тут потрібна й компетентність.

Люди мають розумітися на бухгалтерії, фінансах, міжнародному законодавстві. «Всі ці питання вимагають чітких формулювань. Щоб у нас потім не виникало процедурних питань», — пояснив А.Козлов.

Ніхто не хоче брати лідерство

О.Водянніков зауважив, що треба визначитись із апеляційною інстанцією для справ НАБ. Поки передбачається, що в складі антикорупційного суду створять апеляційну палату, але остаточного рішення не прийнято. Якщо цього не відбудеться, таку роль згідно з чинним законодавством виконуватиме Апеляційний суд м.Києва.

Також слід вирішити питання юрисдикції. Передбачається, що спецсуд слухатиме всі справи НАБ. Однак бюро веде не лише корупційні справи. Якщо до антикорупційного суду передати всі матеріали, це просто паралізує його роботу.

«Чи вірю, що найближчим часом суд буде створений? Підстав для оптимізму в мене немає. Певні заяви лунають з боку і Президента, і парламентської більшості. Але ніхто не хоче брати на себе політичне лідерство», — сказав радник координатора проектів.

Ймовірно, тема антикорупційного суду широко використовуватиметься політиками. Проте до реальних справ найближчим часом навряд чи дійде. Водночас педалювання цієї теми лише заважатиме реалізації вже запущеної судової реформи.