Закон і Бізнес


Уберечь от давления

Служители Фемиды дойдут до Президента, чтобы получить надлежащие охрану и защиту


№41 (1339) 28.10—03.11.2017
Ольга КАРАГИОЗ, пресс-секретарь Киевского районного суда г.Одессы
8656
8656

Вмешательство в деятельность судебных органов путем уголовного преследования не прекращается. Несмотря на все применяемые меры, на обладателей мантий продолжают давить. Самостоятельно судьи не могут решить проблему ненадлежащих защиты и охраны, поэтому решили обратиться к руководителю Правительства и главе государства.


21 жовтня ГО «Асоціація слідчих суддів України» провела виїзне засідання в Запоріжжі. Темою обговорення стало питання щодо здійснення тиску на суд і служителів Феміди.

«Випадки тиску на суддів шляхом ініціювання питання кримінального переслідування вже набули масового й системного характеру. Так, окремі учасники процесу, щоб домогтися винесення рішення на свою користь, нехтують правами на апеляційне та касаційне оскарження й замість цього звертаються в правоохоронні органи із заявами про скоєння суддею кримінального злочину — винесення завідомо неправосудного рішення», — зазначив голова АССУ, очільник Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін.

Крім того, за його словами, ні для кого не є таємницею, що під час розгляду резонансних справ служителі Феміди зазнають нападок з боку як учасників процесу, так і інших зацікавлених осіб.

С.Чванкін розповів, що асоціація звернулася із запитом до прокуратури Одеської області щодо кількості відомостей, унесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань стосовно суддів за ст.375 («Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови») Кримінального кодексу.

Вона повідомила: з 1.01 до 25.09.2017 до ЄРДР унесені відомості та зареєстровано 47 кримінальних проваджень. З-поміж зареєстрованих у поточному році кримінальні провадження з обвинувальним актом до суду не направлялися.

Голова АССУ нагадав: ще у 2013 р. в рішенні ЄСПЛ у справі «Олександр Волков проти України» було визначено, що незалежність судової системи, яка також передбачає незалежність кожного окремого судді, повинна бути забезпечена як на законодавчому, так і на практичному рівні. «Минуло вже багато часу, проте тиск на суд тільки набирає обертів. А це й неконтрольовані, не зовсім коректні висловлювання на адресу судової влади та конкретних суддів окремо. На превеликий жаль, у більшості випадків інформаційного тиску через ЗМІ судді не звертаються за підтримкою й захистом до Вищої ради правосуддя, Ради суддів, суддівських об’єднань, що сприяє зростанню кількості таких випадків», — зауважив С.Чванкін.

Як розповів голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко, тема заходу є надзвичайно актуальною. «Адже щодо двох наших суддів унесено відомості до ЄРДР. Приводом стало застосування суддями помилкової конструкції ст.303 КПК. Одне з рішень скасовано апеляційним судом, який і вказав на таку помилковість. Однак остання не може вважатися навмисною», — наголосив очільник установи.

У свою чергу секретар судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентина Щепоткіна зауважила, що від роботи слідчих суддів залежить дуже багато. Вони є ключовими фігурами в кримінальному процесі, оскільки більшість процесуальних рішень під час досудового розслідування ухвалює саме слідчий суддя, всі слідчі та інші дії, які обмежують конституційні права людини, проводяться виключно за його рішенням. У зв’язку із цим жодне кримінальне провадження не може бути завершене обвинувальним вироком, якщо слідчий суддя допускає помилки, таке провадження «не має права на процесуальне життя».

«За останні роки правосвідомість та почуття справедливості в громадян є на більш високому рівні. Водночас дії окремих громадян, які називають себе «активістами», що виражаються в провокаціях та застосуванні фізичного насильства до суддів та працівників апарату судів, нічого спільного із цивілізованим і законним механізмом становлення правової держави не мають», — зробила висновок заступник голови Апеляційного суду Запорізької області Марина Тютюник.

Учасники виїзного засідання АССУ звернулися до ВРП, РСУ, делегатів позачергового ХІV з’їзду суддів із пропозицією розглянути питання захисту служителів Феміди та охорони судів з подальшим зверненням до Прем’єр-міністра та Президента.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Віктор ГОРОДОВЕНКО,
голова Апеляційного суду Запорізької області, представник України в КРЄС:

— Події останніх днів знову поставили на порядок денний питання про захист судів і суддів. Потрібно посилити, а правильніше сказати — переглянути питання захисту судів, унеможливити з технічної точки зору потрапляння до суду агресивно налаштованих людей, покращити охорону судів та суддів. Дуже важлива й позиція самих суддів: жодне втручання не повинне залишатися без відповіді.

У суспільстві потрібно формувати думку про неприпустимість утручання в діяльність судів. Необхідно максимально посилити кримінальну репресію стосовно осіб, які втручалися в діяльність суду. А робота в цьому напрямку правоохоронних органів повинна стати пріоритетною.

Потрібно внести зміни до законів і максимально посилити відповідальність за втручання в діяльність судів і суддів, доповнити Кримінальний кодекс і Кодекс про адміністративні правопорушення новими складами правопорушень, істотно розширити зміст поняття «втручання» та посилити покарання за вчинене.

Варто зосередити й координувати зусилля всіх: Вищої ради правосуддя, Ради суддів, судів і суддів — на питанні непримиренності до втручання та невідворотності відповідальності за кожен такий факт.