Закон і Бізнес


Дошла очередь

Жалобы судей на вмешательство ждали год, пока их не рассмотрели в ВСП


№38 (1336) 07.10—13.10.2017
Юрий КОЛЬНОБРИЦКИЙ
5183

Высший совет правосудия рассмотрел очередные жалобы на вмешательство в деятельность судей. В двух обращениях служителей Фемиды факты нашли подтверждение.


Зустріч із погрозами

Володимир Орендовський з Новомиргородського районного суду Кіровоградської області поскаржився на особу, яка вимагала від нього «потрібного рішення». Володар мантії повідомив, що в його провадженні перебувала цивільна справа за позовом Знам’янської місцевої прокуратури до Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області та інших відповідачів про визнання недійсними договорів оренди землі та подальше їх повернення у власність держави.

Згодом одна із зацікавлених осіб у цій справі намагалася телефонувати судді, а випадково зустрівши його в місті, висловила претензії стосовно того, що він не приймає рішення та не відповідає на дзвінки. «Чоловік натякнув, що обізнаний про 3 цивільні справи в моєму провадженні, до яких він та «компаньйон» мають зацікавленість, і просив ухвалити рішення на його користь. Мовляв, люди за цим стоять серйозні, і в противному випадку їм це не сподобається», — зазначив суддя.

За словами судді, 1.11.2016, після прийняття рішення в цій справі він отримав від вказаної особи СМС-повідомлення з погрозою, яку сприйняв як реальну загрозу для себе та сім’ї.

Член ВРП Тетяна Малашенкова констатувала, що В.Орендовський уже звернувся до обласної прокуратури, а згодом і до ГПУ із заявою про притягнення цієї особи до кримінальної відповідальності. Відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст.377 (погроза або насильство щодо судді) Кримінального кодексу.

ВРП вирішила поцікавитись у Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, чи просунулося розслідування цього злочину. Прикметно, що з того моменту, коли на суддю тиснули та погрожували йому, пройшов майже рік, а Рада тільки-но розглянула скаргу й зацікавилася ходом розслідування. Але, мабуть, краще пізно, ніж ніколи…

Закидали пляшками

Також ВРП розглянула заяву Василя Бораковського зі Стрийського міськрайонного суду Львівської області. У ній суддя сповістив, що невідомі особи намагалися знищити його майно.

Володар мантії зазначив, що в ніч із 5 на 6 жовтня 2016 року за місцем його проживання хтось спробував знищити його майно, закидавши подвір’я пляшками з невстановленою рідиною. Оскільки на цей момент законник обіймав посаду голови суду, ці події він пов’язав зі своєю професійною діяльністю.

В.Бораковський звернувся з повідомленням про скоєння злочину до місцевого відділку поліції. Заяву внесли до ЄРДР, кваліфікувавши злочин за ч.3 ст.15, ч.2 ст.194 (замах на умисне знищення або пошкодження майна) КК.

У свою чергу Т.Малашенкова підкреслила, що вона до цього часу так і не отримала відповіді від стрийських правоохоронців, про результати розслідування. Утім, колегіальне рішення Ради було прогнозованим — поцікавитись про долю кримінального провадження.