Закон і Бізнес


Неверность «верховным» традициям

Треть представителей ВСУ и высших спецсудов будет работать в новом ВС, а позиции «криминалистов» не будет кому защищать


№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
7365

Шестеро «верховников» и 46 служителей Фемиды из трех высших специализированных судов будут продолжать карьеру в Верховном Суде. Безусловно, если кого-то из них не забракует Высший совет правосудия. Что будет означать присутствие такого количества старых кадров в новом учреждении: продолжение традиций предшественников или поиски иных правовых позиций?


Допомога чи протистояння

«Ніхто із суддів Верховного Суду України не ображений, не пішов на лікарняний, не взяв відпустку, мовляв, робіть, що хочете», — запевнили володарі червоних мантій журналістів під час брифінгу, коментуючи результати конкурсу на посади у ВС.

А підсумки змагань виявилися такими: семеро «верховників» (одна з них — суддя у відставці Тетяна Шевченко) опинилися в прохідній частині рейтингу. Втім, очільник ВСУ відмовився від подальшої участі у боротьбі. П’ять нинішніх представників установи та одна суддя, котра залишила ВСУ ще у 2010-му, коли він мав не такі повноваження, як зараз, формуватимуть практику в стінах нової інституції. В цьому їм допомагатимуть 46 колег з вищих спеціалізованих судів.

Утім, експерти радять не поспішати з такими висновками, адже ніхто не може гарантувати, що судді з вищих інституції допомагатимуть колегам з ВСУ забезпечувати єдність практики. Адже, як відомо, часто-густо представники цих двох «вищих рівнів» не могли знайти спільної мови щодо того чи іншого питання.

Особливо запеклі світоглядні правові бої відбувалися між «верховниками» та володарями мантій з Вищого адміністративного суду. Останній у багатьох випадках відступав від правових позицій ВСУ, що, звісно, не подобалося найвищому судовому органу в системі правосуддя, який не нехтував можливістю дорікнути служителям Феміди різних юрисдикцій та інстанцій у тому, що вони не зважають на обов’язковість висновків ВСУ і фактично «заважають» уніфікації практики.

Проте самі «верховники» теж не святі: інколи з одного і того ж питання висловлюють різні думки. Останній приклад, про який писав «ЗіБ»: якщо у 2016-му Судова палата в адміністративних справах ВСУ вважала, що претендент на суддівське крісло повинен мати 3-річний стаж на момент надання йому рекомендації Вищою кваліфікаційною комісією суддів, то вже в поточному році — на момент подання документів для участі в доборі.

Немає кому пропагувати

Як вважають експерти, немає сумніву, що ВС відходитиме від окремих правових позицій нинішніх «верховників». Не виключено, що деякі судді ВСУ під впливом нових колег і самі відмовлятимуться від раніше висловленого в рішеннях. Хоча, можливо, й будуть такі, котрі залишаться вірними традиціям попередників і висловлюватимуть окрему думку.

Так, у Касаційному цивільному та Касаційному адміністративному судах у складі ВС працюватимуть по двоє суддів ВСУ: Валентина Сімоненко і Наталія Лященко та Михайло Гриців і Олександр Прокопенко відповідно. Що стосується Касаційного господарського суду, то до його складу ввійде Інна Берднік.

А от у Касаційному кримінальному суді пропагувати та захищати правові позиції Судової палати у кримінальних справах буде нікому: жоден «верховник» не потрапив до інституції. Щоправда, у ККС розглядатиме справи вже згадана суддя ВСУ у відставці Т.Шевченко. Проте невідомо, чи підтримуватиме вона думки нинішніх представників найвищого судового органу.

Різні думки

Крім того, експертів насторожує той факт, що у складі ККС буде аж 4 науковці. Як правило, світилам правової думки не завжди вдається дійти консенсусу, адже кожен з них має своє бачення тієї чи іншої проблеми, свої аргументи. І переконати науковця пристати на бік опонента вкрай важко.

Але найбільше фахівців хвилює присутність у КГС, крім чотирьох науковців, ще й шістьох адвокатів. Експерти навіть прогнозують: саме «господарникам» буде найскладніше дійти до прийняття спільного рішення через те, що їхній суд представлятимуть 37% осіб з-поза судової системи.

Найменше «правових боїв», припускають фахівці, чекає на КЦС. Адже в цій установі працюватимуть 25 володарів мантій і 5 «позасудових осіб»: 3 науковці та 2 адвокати.

Водночас такі висновки експерти вважають попередніми, адже потрібно ще дочекатися формування Великої палати ВС та проаналізувати, хто там опиниться. Саме ця структура, до складу якої входитиме 21 суддя, ставитиме крапку в деяких справах. Так, ВП ВС у визначених законом випадках діятиме як суд касаційної інстанції з метою забезпечення однакового застосування норм права касаційними судами; як суд апеляційної інстанції у справах, розглянутих ВС як судом першої інстанції. Крім того, палата аналізуватиме судову статистику та вивчатиме практику, узагальнюватиме її.

Клопіт у спадок

До речі, під час останнього брифінгу «верховники» ніби ненароком натякнули на те, хто завдасть найбільшого клопоту майбутнім суддям ВС. Так, станом на 1.07.2017 у Вищому господарському суді нерозглянутими залишилося 705 справ (це 9% від тієї кількості, яка перебувала на розгляді у володарів мантій установи), у ВСУ — 1321 (26,8%), Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ — 19270 (40%), ВАС — 28648 (63%). Тобто ВС доведеться стартувати з розгляду майже 50 тис. справ.

Цікаво, чи знайдеться в нових «верховників» час на відстоювання власних позицій, коли в кожного з них в провадженні перебуватиме велика кількість справ.

З таблицею «Результати участі представників Верховного Суду України в конкурсі на посади у новому ВС» можна ознайомитись на нашому сайті.

 

ПРЯМА МОВА

Хто зі служителів Феміди залишається в системі

Михайло МАКАРЧУК,
секретар палати з питань добору і публічної служби суддів Вищої кваліфікаційної комісії суддів:

— Зараз у Верховному Суді України та вищих спеціалізованих судах працюють 176 суддів. 138 із них узяли участь у конкурсі. 87 кандидатів (63%) не перемогли. Звичайно, це не свідчить про рівень компетентності чи некомпетентності кандидатів. Але це точно говорить про оновлення судової системи. В результаті реформи на 155 місць скорочуються посади суддів найвищої інстанції. Зараз у штаті передбачено 355 посад, з початком роботи нового Верховного Суду — 200. З тієї кількості суддів ВСУ та вищих спеціалізованих судів, які сьогодні працюють у цих установах, лише 51 суддя буде представлений у новому органі. Це 29% працюючих суддів.

Про наміри претендентів, які не стали переможцями

Анатолій ЄМЕЦЬ,
суддя-спікер Судової палати у господарських справах ВСУ:

— Я пройшов увесь конкурс. 13 голосами членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (один був проти) було подолано вето громадської ради доброчесності. На фінальному етапі — складенні рейтингу — я не потрапив до тридцятки переможців. З яких підстав? Із цього приводу мені нічого не відомо. Для мене система виставлення балів саме на кінцевому етапі виявилася незрозумілою. Але я погодився з рішенням ВККС. Залежно від того, як далі вчинить законодавець: буде оголошений конкурс чи інша процедура — прийматиму рішення. Ми всі, судді ВСУ, працюватимемо до ліквідації Суду. Якщо ВР будуть ухвалені інші рішення, ми виконаємо її волю і погодимося. Тож потрібно дочекатися реакції законодавця. Так, ще не прийняті процесуальні кодекси, напевно, будуть внесені зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів». Якщо буде оголошений другий конкурс до ВС, кожен із суддів ВСУ вирішуватиме, як бути. Ми це питання між собою не обговорюємо. Повірте, варіантів у нас багато: від звільнення до участі в конкурсі на посади в місцевих, апеляційних судах.