Закон і Бізнес


Председатель ССУ, судья ВСУ Валентина Симоненко:

«Оптимальным будет продолжение работы внеочередного съезда в октябре—ноябре»


Симоненко Валентина: «Оптимальным будет продолжение работы внеочередного съезда в октябре—ноябре»

№31 (1329) 07.08—13.08.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
19550

Закон «О Конституционном Суде Украины» вступил в действие. Именно этого сигнала ждали «самоуправители» для завершения работы внеочередного XIV съезда судей, начатой еще в марте. Ведь в этом году еще нужно успеть провести очередной XV съезд, на котором, в частности, избрать новых членов ССУ. Готовится ли совет к этим мероприятиям? Какие организационные проблемы могут возникнуть? С этими и другими вопросами «ЗиБ» обратился к председателю ССУ, судье Верховного Суда Украины Валентине СИМОНЕНКО после очередного собрания «самоуправителей».


 «У списках повинна бути така кількість кандидатур до КС, яка щонайменше втричі перевищує кількість вакансій»

— Валентино Миколаївно, коли РСУ планує визначитися з датою продовження позачергового XIV з’їзду суддів?

— Напевно, доцільніше говорити не про те, коли рада має намір прийняти рішення, а коли ми плануємо провести з’їзд суддів. Потрібно підрахувати всі строки, передбачені законом для відповідних процедур. Грудень — дуже напружений місяць. Тому в грудні складно провести такий великий захід. Думаю, найкращий варіант — обрати для продовження роботи позачергового з’їзду жовтень — листопад.

— Ви згадали про необхідність дотриматися строків. Яких саме?

— Відповідно до «Прикінцевих положень» закону «Про Конституційний Суд України» не пізніше 3-х місяців з дня набрання ним чинності на офіційному сайті РСУ оголошується про початок конкурсу для добору кандидатів на посади суддів КС. Адже саме рада займається підготовкою питання щодо розгляду на конкурсних засадах кандидатур на посади суддів КС з’їздом суддів.

Тобто оголосити про проведення конкурсу можна як у перший день після набрання чинності законом, так і за кілька днів до завершення 3-місячного строку. Зрозуміло, до останнього дня ніхто тягнути не буде, адже ще потрібен час на підготовку. Думаю, за цей термін ми вже і з’їзд проведемо.

До речі, РСУ приймає заяви від осіб, які виявили намір обійняти посаду судді КС, упродовж одного місяця з дня оголошення про початок конкурсу в межах загального строку проведення конкурсу, визначеного законом, — 2 місяці.

Потім на засіданні ради ми повинні перевірити всі документи претендентів і з’ясувати відповідність осіб вимогам, установленим Конституцією та законом «Про Конституційний Суд України». Після цього РСУ приймає рішення про проведення спеціальної перевірки щодо кандидатів.

— Скільки часу вона триватиме?

— Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, якою затверджений порядок проведення спецперевірки, вона здійснюється у строк, що не перевищує 25 календарних днів.

За результатами вивчення документів і відомостей та співбесіди з кандидатами РСУ має ухвалити рекомендацію щодо кожного претендента на посаду судді КС. Більше того, законом визначено: рада повинна скласти списки осіб, рекомендованих на посаду судді КС, на підставі яких з’їзд має прийняти відповідне рішення. А в цих списках повинна бути така кількість кандидатур до КС, яка щонайменше втричі перевищує кількість вакансій.

— Тобто на одну вільну посаду має претендувати троє і більше осіб?

— Так. Але тут є два складні питання. Чи наберемо ми трьох кандидатів на одну вакансію? Якщо в нас буде одна вільна посада, то ще якось, напевно, вдасться набрати таку чисельність. Якщо буде менше охочих, то де їх брати?

— Може, проводити агітацію серед суддів?

— Можливо, й так (усміхається). Другий момент: РСУ повинна рекомендувати кандидата. Чи може вона когось не рекомендувати? Напевно, якщо вона навіть когось не рекомендує, то розгляд цієї кандидатури все одно потрібно виносити на з’їзд.

Уявімо ситуацію: рішення РСУ про рекомендування того чи іншого кандидата не набирає необхідної кількості голосів. То, виходить, рада не рекомендує такої особи? Чи просто рішення не набрало потрібної кількості голосів?

Питання щодо проведення конкурсу нам потрібно прописати у положенні. Для цього також потрібен певний час.

«Краще вже мати як делегата суддю у відставці, ніж не бути представленим на з’їзді взагалі»

— Паралельно з процедурою конкурсного відбору «конституційників» має запуститися і процес «пошуку» майбутніх членів Вищої ради правосуддя.

— Так. Але там трохи інші строки: не пізніше ніж за 45 календарних днів РСУ має повідомити секретаріат ВРП про дату та місце проведення з’їзду. У свою чергу останній не пізніше наступного робочого дня після надходження такого повідомлення повинен оприлюднити оголошення, зазначивши дату й місце проведення з’їзду та інформацію про початок прийому документів від кандидатів на посади членів ВРП. Після цього претенденти не пізніше ніж за 30 календарних днів до дати проведення з’їзду подають документи.

Виходить, на всі ці процедури потрібно хоча б 2 місяці. Тому оптимальним є продовження роботи позачергового з’їзду саме в жовтні — листопаді.

— Коли ж тоді проводити черговий з’їзд? Перед початком сьогоднішнього засідання «самоврядники» обговорювали такий варіант: провести позачергове та чергове зібрання володарів мантій з мінімальним відривом один від одного.

— Ви ж розумієте, що ми дуже багато варіантів обговорюємо. Черговий з’їзд має відбутися в цьому році. Закінчуються повноваження РСУ, тому потрібно обрати новий склад ради. Крім того, невирішеним залишається питання щодо члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

— Але ж вам потрібно закрити роботу позачергового з’їзду до початку діяльності нового Верховного Суду. Адже коли він розпочне працювати, ВСУ та вищі спеціалізовані суди будуть ліквідовані, а особи, делеговані від цих установ, — нелегітимні.

— З точки зору логіки, потрібно закрити до цього часу. Але тут теж виникає дуже багато запитань. Певна кількість делегатів пішла у відставку. То можуть вони тепер представляти колектив суду чи ні?

— Хіба судді у відставці не можуть брати участь у з’їзді?

— Заборони в законі немає. Розмірковуймо від протилежного. Припустимо, судді у відставці не мають права представляти колективи судів, у яких вони працювали. Чи можуть ці суди обрати нових делегатів? Ні, не можуть. То краще вже мати як делегата суддю у відставці, ніж не бути представленим на з’їзді взагалі.

Втім, є судді, які звільнилися за власним бажанням. Вони не можуть брати участь у роботі найвищого органу суддівського самоврядування. Тому таких осіб варто виключати зі складу делегатів. Тому зараз необхідно перевірити питання щодо наявності кворуму. Але не думаю, що кількість тих, хто звільнився за власним бажанням і є делегатом, така велика, що не вдасться забезпечити кворум. Та краще все заздалегідь перевірити.

Крім того, необхідно думати й про організацію засідань РСУ, щоб встигнути провести всі підготовчі процедури. Можна спочатку всі сили спрямувати на продовження позачергового з’їзду, закрити його, розпочати підготовку до чергового. На мою думку, краще вдатися до паралельної підготовки. Чому? Бо це організація фактично одних і тих же заходів. Наприклад, на одному засіданні РСУ можна прийняти два рішення, які стосуватимуться різних з’їздів.

Якщо ми в цьому році сформуємо нові органи, то 2018-й зустрінемо з новим ВС, з новим складом РСУ, з повністю сформованим складом ВККС, ВРП та КС. Не хотілося б переносити на наступний рік питання щодо завершення формування та оновлення складу органів у судовій системі.