Закон і Бізнес


«Верховный» финиш


№30 (1328) 01.08—06.08.2017
КСЕНИЯ МАГНУШЕВСКАЯ
5495

Высшая квалификационная комиссия судей подвела итоги оценивания кандидатов на должности в новом Верховном Суде и выстроила их за ранжиром. Фамилии 120 людей, которые примеряют красные мантии, уже известны. Впрочем, вопрос, чем они пленили комиссию: компетентностью или добропорядочностью, остается открытым.


 «Кваліфікаційники» дотримали слова й до 1 серпня оголосили результати оцінювання кандидатів, проведеного в рамках конкурсу на посади у ВС. До рейтингу потрапило 320 осіб, 120 із яких стали переможцями змагань, що розпочалися в листопаді минулого року.

Нагадаємо: 1436 осіб заявили про намір узяти участь у конкурсі, проте тільки 846 із них подали необхідні документи. 653 претенденти були допущені до боротьби за мантії. За результатами першого етапу кваліфоцінювання (анонімне тестування та виконання практичного завдання) ВККС відсіяла частину кандидатів, тому до другої стадії випробувань дійшла 381 особа. Як бачимо, 61 з них до омріяного списку потрапити не судилося.

«Ми оголосили конкурс не на 200 посад, як дозволяє закон, а на 120. Це було зроблено не просто так. Ми знали: якщо робимо це вперше і в таких масштабах, у нас можуть бути помилки. Ми сказали про це. Тому є ще 80 посад для майбутнього конкурсу», — зауважив Сергій Козьяков на одному з брифінгів.

Не секрет, що для декого наявність у списку осіб, котрі вершитимуть правосуддя на Олімпі, певних прізвищ було несподіванкою. Проте який же конкурс без сюрпризів? Тим паче що самі «кваліфікаційники» не заперечували: до ВС потраплять кандидати, які комусь можуть не дуже або взагалі не подобатися. Адже про смаки не сперечаються.

Втім, дізнатись, яку кількість балів отримали переможці окремо за показником «компетентність» (яка включає в себе  професійну, особисту та соціальну) і «доброчесність та професійна етика», вочевидь, не вдасться. Тож питання про те, якими будуть судді у новому ВС: доброчесними чи компетентними, залишається відкритим.