Закон і Бізнес


АЮУ требует расследования избиения адвокатов налоговиками


Адвокат Владислав Соколовский поражен применением налоговиками грубой силы к женщине-защитнику.

21.04.2017 15:56
5524

В результате обыска сотрудниками ГФС в помещении клиента, двух его адвокатов забрала «скорая». Юристы подчеркивают: налоговики не только не имели права бить защитников, а и вообще не уполномочены осуществлять досудебное расследование.


Об этом говорится в открытом обращении АЮУ к Государственной фискальной службе, передает «Закон и Бизнес».

Приводим полный текст обращения:

Асоціація правників України (АПУ)  закликає працівників Державної фіскальної служби України неухильно дотримуватися законодавства та не чинити перепон у діяльності адвокатів.

Як стало відомо, 20 квітня 2017 року працівники Адвокатського об’єднання «Адвокатська компанія «Соколовський і партнери» приїхали на виклик у зв’язку з проведенням працівниками ДФС України обшуку приміщенні клієнта.

Після доступу до приміщення де відбувались слідчі дії, особи, які проводили обшук, перевищуючи службові повноваження, почали із застосуванням сили виштовхувати з офісу клієнта адвокатів та їх помічників.

Наслідком зазначених дій стало не лише недопущення адвокатів до клієнта, незважаючи на його вимоги, а й завдання тілесних ушкоджень захисникам, двох з яких забрала бригада швидкої допомоги з попереднім діагнозом забій грудної клітини та ушкодження гортані. Окрім того, насильницьким шляхом особи, які проводили обшук, відібрали в адвокатів відеокамеру.

Звертаємо увагу на те, що після внесення змін до Податкового кодексу Розділ ХVІІІ-2 «Податкова міліція» виключений. Враховуючи дану новелу, а також ч. 2 ст. 19 Конституції України, податкова міліція не має права здійснювати досудове слідство.

Слід наголосити, що особи, які проводили обшук, вчинили перешкоди до здійснення правомірної діяльності захисника та представника особи по наданню правової допомоги з використанням свого службового становища та заподіяли умисних тілесних ушкоджень захиснику та представнику особи, що може мати ознаки злочинів, передбачених ч. 2 ст. 397 та ч. 2 ст. 398 Кримінального кодексу України.

Асоціація правників України рішуче засуджує факти порушення працівниками органів Державної фіскальної служби України прав людини і громадянина та перешкоджання професійній діяльності адвокатів.

Ми наполягаємо на необхідності неухильного дотримання прав і забезпечення реалізації гарантій діяльності адвокатів та вимагаємо провести термінове службове розслідування зазначеного інциденту та вжити заходи реагування.

«Особенно поразилао позорное поведение представителей налоговой милиции в отношении женщины-адвоката. Я убежден, что не могут нормальные люди, офицеры, мужчины унижать женщин и вырывать силой сумки и личные вещи без всяких юридических оснований, бить женщину-адвоката, размахивать железным прутом возле лица, угрожать, типа: «Заходишь в подъезд - оборачивайся, а то можно получить твердым предметом по голове». Это все за гранью добра и зла. Поэтому эта структура не имеет права на существование и должна быть немедленно ликвидирована», — комментирует инцидент председатель комитета АЮУ по налоговому и таможенному праву Владислав Соколовский.

Закон і Бізнес