Закон і Бізнес


Судья-спикер ООАС Игорь Завальнюк:

«Мы должны объединяться, должны сделать ВСП крепким»


Игорь Завальнюк:«Мы должны объединяться, должны сделать ВСП крепким»

№10 (1308) 11.03—17.03.2017
ВАСИЛИЙ КОЛИШНЫЙ
18171

Эффективность работы любого государственного органа в первую очередь зависит от профессиональности и самоотдачи людей, работающих в нем. Особенно если этот орган является коллегиальным. О заданиях, которые ставит перед собой в случае избрания в Высший совет правосудия, нам рассказал один из претендентов — судья-спикер Одесского окружного административного суда Игорь ЗАВАЛЬНЮК.


«Рада повинна захистити суддів від впливу на них ззовні»

— Ігоре Вікторовичу, розкажіть детальніше про свій кар’єрний шлях.

— Починав свою суддівську кар’єру, по суті, з нуля. У далекому 2002-му прийшов на роботу в Комсомольський районний суд м.Херсона на посаду помічника судді. Саме тоді зрозумів, що хочу працювати у цій сфері. Вже в той час бачив низку недоліків, обов’язкових для усунення, та зміни, необхідні для запровадження. Відтоді й почався мій кар’єрний шлях у судовій владі.

Потім, у 2005 році, указом Президента мене було призначено на посаду судді Комсомольського районного суду м.Херсона. У 2009 році був переведений до Одеського окружного адміністративного суду, а у 2010-му — обраний безстроково суддею цього ж суду, де зараз і працюю.

Колеги двічі обирали мене заступником голови ООАС, а нині я є суддею-спікером.

— Чому вирішили висунути свою кандидатуру до складу ВРП? Якою бачите свою роботу на цій посаді?

— Я відслідковував ситуацію зі створенням Вищої ради правосуддя. Ще на стадії законопроекту детально його вивчав, стежив за всіма змінами і поправками — як пропонованими, так і прийнятими. Я розумів, що цей закон — це необхідна та рушійна сила для судової влади. Це той міцний фундамент, на якому можна і потрібно будувати нову правову державу.

Нові повноваження Ради дають реальний шанс забезпечити роботу цього органу відповідно до міжнародних стандартів, потреб самої судової системи та вимог українського суспільства.

Переконаний, що ВРП повинна захистити суддів від впливу на них ззовні. Ці повноваження передбачені законом. І головне, вважаю, — їх вдало реалізувати. А найбільш головне — адекватно та вчасно досягати істини...

Ось, наприклад, відома ситуація із суддею Солом’янського районного суду м.Києва Вікторією Кицюк або з публічними висловлюваннями заступника міністра Георгія Туки… Чому досі немає реакції ВРП, яка так потрібна суддівському корпусу? Адже Рада — це той орган, який має захищати суддів саме від такого негативного впливу.

Щодня ми спостерігаємо постійні інформаційні атаки на суддів. Хтось може дати відсіч, а хтось втомився… Такого не має бути… Як кажуть, один у полі не воїн, ми маємо об’єднуватися, маємо зробити ВРП міцною. Своїми силами, своїм прагненням та баченням.

Я дійсно відчуваю та розумію, хто та що саме потрібні нашій судовій владі на такому непростому етапі реформування. Будучи суддею суду загальної юрисдикції, потім вже суддею та заступником голови окружного адмінсуду, чітко визначив шляхи покращення функціонування більшості судових установ. Вважаю, що членом ВРП має бути людина, яка не тільки прагне змін, а й має в собі сили змінювати все на краще. Для мене особисто бути членом ВРП — це неабияка відповідальність, і я готовий до успішної реалізації нових повноважень та завдань, що стоять перед новоствореним органом.

Маю на меті сформувати дійсно незалежний та високопрофесійний суддівський корпус, міцну судову владу, яку не піддаватиме сумніву будь-хто, при будь-якому зручному моменті. Судову владу, якою ніхто не буде спекулювати та маніпулювати.

Щиро вірю в те, що колеги підтримають мене під час з’їзду суддів.

«Фаховість та виваженість мають бути пріоритетними для людини в мантії»

— Яке ваше бачення нового образу сучасного судді?

— Судова реформа — це правильний та потрібний крок для нашої країни. З тим відсотком довіри, який сьогодні має судова влада, реформа просто необхідна. На превеликий жаль, судова влада не має контрольного пакета довіри з боку громадян. Але до цього варто прагнути.

Переконаний, що судова реформа підвищить авторитет судової влади в нашій державі. І саме діяльність ВРП є відповіддю на вимогу суспільства щодо нового рівня професійності та доброчесності суддівського корпусу.

Судді, як і судочинство в цілому, мають бути якісними. Можливо, це звучить дещо грубо, але фаховість та виваженість мають бути пріоритетними для людини в мантії.

Вважаю, що суддею має бути молода досвідчена, енергійна людина, яка має високі моральні цінності, є справжнім патріотом нашої країни, а не популістом, що нині, на жаль, дуже поширено. Це — людина, абсолютно відкрита для діалогу, яка може дискутувати та в процесі цього досягати істини не на словах, а на ділі, своєю роботою... Ось яким я бачу суддю нової формації.

— Як сім’я ставиться до того, що ви маєте намір стати членом ВРП?

— Дуже радий, що моя дружина, мої рідні та близькі мене підтримують. Вони знають мене як ніхто інший, знають моє прагнення до вдосконалення та змін і вірять, що делегати з’їзду суддів підтримають мою кандидатуру.

Якщо мене буде обрано на цю відповідальну посаду, дружина та діти готові до переїзду в столицю. Вони знають, як мені необхідна їхня підтримка, тому щиро радий, що вони в мене є!