Закон і Бізнес


Судьи над судьями

Кандидаты в ВСП рассказали о своих планах


№8 (1306) 25.02—03.03.2017
ВИЛЕН ВЕРЕМКО
7438

Судьи и судьи в отставке, выдвинувшие свои кандидатуры для избрания в состав Высшего совета правосудия съездом судей Украины, впервые имели возможность «прорекламировать» себя не только перед коллегами, но и широкой общественностью.


Перший досвід публічності

Під час інформаційного марафону, організованого ВРП та Радою суддів за сприяння канадського проекту «Підтримка судової реформи в Україні», що відбувся 22 лютого, володарі мантій пояснювали свої мотиви та чому саме їх має обрати з’їзд.

Завдання було непростим. З одного боку, учасникам марафону треба було заручитися підтримкою колег-суддів. З другого — на заході були присутні журналісти й громадські активісти. Більше того, він транслювався он-лайн, і кандидати намагались отримати прихильність широкого загалу. Враховуючи недовіру засобів масової інформації та активістів до суддів та низьку довіру до судової системи серед громадян України, що спостерігається останнім часом, учасникам доводилось інколи бути оригінальними, але, можна сказати, із завданням у цілому впорались.

Можливо, не бажаючи бути «між молотом та ковадлом» (колегами та громадськістю), багато із кандидатів не скористалися цією можливістю донести свою позицію на форумі. Із 44 осіб, які висунули свої кандидатури на обрання до ВРП, захід відвідало 23 претенденти.

Зате це дало більше часу присутнім. Загалом кожному відводилося 5 хвилин на промову, ще близько півгодини — на запитання після кожної з трьох сесій (в першій сесії виступало 9 кандидатів, у двох наступних — по 7).

Доповідачі відзначали, що для пояснення бодай основних проблем, які має розв’язувати ВРП, цього вкрай мало. Однак ведуча заходу — суддя Господарського суду Харківської області, член РСУ Тетяна Суярко стежила за регламентом, і у підсумку всі отримали рівні можливості доступу до мікрофона.

Широке коло завдань

Зокрема, кандидати відзначали, що реформа судочинства відбувається в досить складних умовах. Тому переважна більшість з них визначали своїм завданням на посаді члена ВРП відновлення довіри до суду. Адже сьогодні суди часто стикаються із ситуацією, коли під час засідань проводяться мітинги, в суддів жбурляють пляшки, їм та їхнім родичам погрожують, вимагаючи певного рішення.

Загалом же коло озвучених завдань членів колегіального органу досить широке. Хтось переконаний у необхідності очищення судової влади від «комсомольців» — осіб, які «раніше були за соціальну справедливість, а тепер перефарбувались і вже виступають за права людини».

На з’їзді з представниками вищих та апеляційних інституцій буде змагатись чимало суддів першої ланки. Серед своїх переваг вони, зокрема, називали те, що працюють безпосередньо з людьми й знають найбільші проблеми судової системи.

Досвідом роботи в судах першої інстанції не забували поділитись і їхні колеги з апеляційних та касаційних судів. Відзначалось, що основна ланка судочинства — це маленькі суди, і їм треба приділяти більше уваги. Щоправда, ця ланка найчисельніша, і здобути її підтримку кандидатам буде не зайвим.

Крім того, судді першої інстанції говорили про необхідність представництва цієї ланки у ВРП. Натомість законники вищих судів посилались на свій життєвий і професійний досвід.

Про необхідність того, аби в Раді були представники різних інституцій та спеціалізацій, говорили й інші учасники форуму. Зокрема, відзначалося, що в нинішньому складі ВРП відсутні судді, які мають досвід у розгляді кримінальних справ.

Самоконтроль і довіра

Не могли учасники форуму не торкнутись і кадрового «голоду» в судовій системі. При цьому відзначалось, що в питанні призначення суддів головна роль покладена саме на ВРП. І це дуже добре, адже пришвидшиться процес заповнення вакансій.

Також кандидати усвідомлюють, що Рада — це фактично найвищий орган у системі «судді над суддями». При цьому її завданням є не тільки притягнення законників до дисциплінарної відповідальності, а і їхній захист. Що ж стосується притягнення до відповідальності, то деякі кандидати відзначали, що у кожному випадку треба дивитися на ситуацію й вивчати всі обставини.  

Загалом про притягнення до відповідальності говорили обережно. При цьому присутніх журналістів цікавило, чи розглядали кандидати справи щодо притягнення громадян до адмінвідповідальності під час подій на майдані та як вони розглядатимуть справи таких суддів у складі ВРП.

Переважна більшість присутніх не розглядала таких справ, а дехто переглядав в апеляційному порядку та в основному скасовував рішення першої інстанції. Що ж до можливого притягнення до відповідальності своїх колег, то всі запевняли, що розглядатимуть такі справи неупереджено, зважаючи на всі обставини.

Журналісти та активісти мали можливість ставити будь-які, в тому числі незручні, запитання кандидатам. Дехто навіть намагався трохи «зловживати» й пробував перевірити суддів на знання закону. Та ведуча заходу коректно реагувала на це.

Загалом питали про різне. Наприклад, про дрес-код володарів мантій, про дружину, яка працює в прокуратурі, та про походження статків.

Очевидно, що часу не вистачало й кандидатам і гостям форуму, навіть попри те що прийшла тільки половина з них. Однак сам захід можна вважати важливим кроком до публічності судової влади, що має привести до підвищення довіри до служителів Феміди.  

Также в ближайшем номере газеты читайте интервью судьи Высшего административного суда в отставке Михаила Цуркана.