Закон і Бізнес


От алкоголя до криминала

В прошлом году количество преступлений против собственности увеличилось вдвое


№4 (1250) 23.01—29.01.2016
СЕРГЕЙ ЧВАНКИН, председатель Киевского районного суда г. Одессы
6854

Киевский районный суд г. Одессы подсчитал количество уголовных производств в отношении преступлений против собственности 2015 года, в которых были вынесены обвинительные приговоры, показав таким образом ухудшение криминогенной ситуации по сравнению с предыдущим годом.


Шахрайство — справа жіноча

Стаття 41 Конституції закріплює, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, воно є непорушним. Проте злочини проти власності є одними з найпоширеніших.

До цієї категорії злочинів Кримінальний кодекс, крім іншого, відносить: крадіжку (ст.185), грабіж (ст.186), розбій (ст.187), вимагання (ст.189), шахрайство (ст.190), привласнення та розтрату майна (ст.191).

Загалом торік до Київського районного суду м. Одеси надійшло 293 обвинувальні акти в цій категорії справ. Проведений аналіз показав, що найбільше справ за вказаний період порушувалося:

• за ст.185 КК (168 кримінальних проваджень, або 57,3%, з яких 135 (80,4%) вже розглянуто з постановленням обвинувального вироку);

• за ст.190 (59 кримінальних проваджень, або 20%, з яких 28 (47,5%) розглянуто з постановленням обвинувального вироку);

• за ст.186 (38 кримінальних проваджень або 13%, 32 (84,2%) з яких розглянуто з постановленням вироку);

• а також за стст.191, 187,189 КК (28 обвинувальних актів).

Переважна більшість засуджених — це особи від 18 до 50 років. Зазвичай це чоловіки, однак за статтею «Шахрайство» більше засуджено жінок. Серед злочинів, які скоїли неповнолітні, превалюють крадіжки, грабіж і розбій.

З корисливих мотивів

Прикметно, що під час скоєння цих злочинів більшість засуджених перебували у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Серед основних видів покарання можна назвати позбавлення волі на певний строк, застосоване до 65 осіб (48,6%) в 55 кримінальних провадженнях, та арешт, застосований до 18 осіб (11,5%). Поширеним також є штраф та звільнення від відбування покарання з іспитовим строком. Протягом 2015 року від покарання з випробуванням звільнено 48 осіб (32% засуджених).

Наприклад, вироком Київського райсуду м.Одеси від 28.04.2015 встановлено, що 12.02.2015 приблизно о 00:30 громадянин Д., перебуваючи біля буд.15 на вул.Львівській у м.Одесі з корисливих мотивів, переслідуючи злочинний умисел, спрямований на відкрите викрадення чужого майна, застосувавши насильство, яке полягало в заподіянні удару коліном в обличчя М., відкрито викрав майно останнього, а саме: мобільний телефон чорного кольору в чохлі чорного кольору, заподіявши тим самим потерпілому матеріальний збиток на загальну суму 1936 грн. 99 коп. З місця вчинення кримінального правопорушення Д. зник разом з майном, розпорядившись ним на власний розсуд.

Таким чином, своїми умисними діями він вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.186 КК («відкрите викрадення чужого майна (грабіж), поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого»).

Суд визнав Д. винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.186 КК, та призначив покарання у вигляді 4-х років позбавлення волі. Але на підставі ст.75 КК його звільнено від відбування основного покарання з іспитовим строком 2 роки.

Статистика насторожує

Необхідно зазначити, що при розгляді кримінальних проваджень до осіб, як правило, застосовується запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, застави, особистого зобов’язання та тримання під вартою.

Прикметно, що зі 168 кримінальних проваджень (57,13%), в яких було винесено обвинувальні вироки, до апеляційного суду Одеської області надійшло 48 справ, порушених  за скаргами сторін. При перегляді рішень було скасовано 6 обвинувальних вироків, а 5 — частково змінено. Також 4 справи були направлені до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який залишив без змін рішення Київського районного суду м.Одеси та Апеляційного суду Одеської області.

Результати проведеного аналізу свідчать: торік кількість кримінальних справ, що надійшли до Київського районного суду м.Одеси категорії «злочини проти власності», зросла майже вдвічі порівняно з аналогічним періодом 2014-го.

Разом з тим процесуальні строки розгляду таких справ не порушуються. Суд ураховує ступінь тяжкості скоєного злочину, матеріали, що характеризують особу обвинуваченого, та обставини справи, що пом’якшують і обтяжують призначене покарання.