Закон і Бізнес


Готовность к отделению

М.СМОКОВИЧ: «Сегодня мы не нуждаемся в помощи местных общих судов»


Руководство ВАС надеется, что упоминание об админсудах в Конституции станет гарантией независимости.

№24 (1218) 13.06—19.06.2015
МАРИНА БОЙКО
54489

Представители админюстиции продолжают отстаивать позицию относительно отделения от «общих судов» и настаивают на том, чтобы о них упомянули в Конституции. У этой идеи есть как сторонники, так и противники. О них на очередной встрече с журналистами рассказало руководство Высшего административного суда. К тому же убедило: в случае отделения системы админсудов количество обладателей мантий и учреждений увеличивать не придется.


Голова ВАС Олександр Нечитайло та його заступник Михайло Смокович провели зустріч із представниками ЗМІ, аби розповісти про реформаторські ідеї щодо внесення змін до Основного Закону та відповісти на запитання журналістів. За словами М.Смоковича, який входить до складу Конституційної комісії, робоча група з питань правосуддя цього органу плідно працює і видає на-гора чимало пропозицій.

«Наша позиція зводиться до того, що система адмінсудів має бути триланковою», — зауважив заступник голови ВАС. Також він повідомив: представники Верховного Суду хочуть, аби касаційною інстанцією для всіх установ був саме ВС. «Звісно, я проти цієї позиції. Адже адмінсудочинство особливе. Ми не розв’язуємо конфліктів. Мета адмін’юстиції — судовий контроль суспільства за органами влади та органами місцевого самоврядування», —
 наголосив М.Смокович.

На запитання журналіста «ЗіБ» про те, які сьогодні шанси в «адміністративників» прописатися в Конституції, заступник голови ВАС відповів: ідею щодо відокремлення системи адмінсудів підтримують і знані науковці-конституціоналісти, і проєвропейські народні депутати. «На засіданні робочої групи з питань правосуддя було попереднє голосування: з 21-ї особи 17 висловилися за те, щоб система адмінсудів була окремою», — зазначив М.Смокович.

Він звернув увагу на те, що раніше колеги підтримували пропозицію відокремити «адміністративників». Та коли мова зайшла про те, що реформатори хочуть зробити судову систему триланковою (тобто без вищих спеціалізованих установ), виникли питання. Так, представники цивільної, кримінальної та господарської юрисдикції цікавляться, чому адмінсудам надається така перевага.

«Особисто для мене як для одного з перших суддів, обраних до ВАС, це є кроком до створення фундаменту незалежності суддів. Можливо, я і не працюватиму в системі адмінсудів. Побачимо, як складеться доля. Та для тих, хто прийде працювати до адмінсудів, уже буде забезпечено принаймні 50% гарантії незалежності від суб’єктів владних повноважень, які можуть впливати на систему шляхом прийняття законів. В інших країнах влада розвиває адмін’юстицію, тим самим демонструючи свою відкритість до людей. Думаю, так буде і в нас», — запевнив М.Смокович.

О.Нечитайло додав: представники влади повинні пройти своєрідне випробування й визначити, чи бояться вони судову владу. Мовляв, якщо страху перед адмін’юстицією в них немає, то погодяться на відокремлення.

На думку керівництва ВАС, вимоги до «адміністративників» повинні бути вищими, ніж до представників інших судів. Вони навели й власні аргументи. Так, М.Смокович зауважив: сьогодні публічне право динамічно розвивається. Отже, служителям Феміди потрібно докладати більше зусиль для його вивчення. До того ж позови до суб’єктів владних повноважень не так уже й просто розглядати. Судді, які вирішують спори, повин­ні бути морально стійкими, мати відповідний життєвий досвід і стаж роботи. За словами О.Нечитайла, в Польщі потрапити до адмінустанови можна, лише досягнувши 35-річчя. Тоді як віковий ценз для представників інших судів менший.

«Припустімо, система адмінсудів стане відокремленою. Чи виникне в такому разі необхідність збільшувати кількість володарів мантій і судів?» — поцікавився журналіст «ЗіБ».

О.Нечитайло відповів: доступ до правосуддя не означає, що суд має бути чи не на кожному кроці. Сьогодні можна використовувати новітні технології: подавати заяви в електронному вигляді, брати участь у засіданнях за допомогою відеоконференцзв’язку.

«Збільшувати кількість суддів також не потрібно. Коли приймуть адміністративно-процедурний кодекс, кількість справ у адмінсудах зменшиться», — переконаний голова
ВАС.

У свою чергу М.Смокович повідомив: відповідно до статистичних даних та штатна чисельність володарів мантій, яка нині є в адмінсудах, здатна впоратися з розглядом усіх справ, які до них надходять. «Уже сьогодні ми не потребуємо допомоги місцевих загальних судів», — зауважив заступник очільника ВАС. Він навів приклад: у 2009-му в окружних адмінсудах навантаження було більше, ніж сьогодні в цих установах і місцевих загальних судах разом узятих.

Тож «адміністративники» заявили про свою готовність відірватися від «загальників» та нарешті стати автономною системою. А поки що залишається сподіватися на політичну волю, парламентську та президентську підтримку ідеї самостійності системи адмінсудів.